Dat het best nog wel zou meevallen qua verkeer. De Rijschoolstraat in Sint-Truiden lag er tijdens het eerste bezoek aan de toekomstige werf verlaten bij. “Dat was ook de eerste en laatste keer”, lacht Rik. “Smalle eenrichtingsstraat, hartje Sint-Truiden, dan weet je dat dat een extra uitdaging wordt.”

Een pluim voor burgemeester Heerlen

“Maar bon, we hebben daar genoeg ervaring mee. We weten dat de voorbereiding dan nóg belangrijker wordt: tijdig alle aanvragen in orde brengen en goed blijven communiceren als de werf loopt.”

Met een pluim voor de afdeling Openbaar domein van Sint-Truiden. “Hoe goed wij ons ook voorbereiden, verrassingen zijn er altijd. Maar de verstandhouding was echt goed – we zijn altijd samen tot een oplossing kunnen komen. Toen ik burgemeester Veerle Heerlen onlangs tegenkwam, heb ik haar gezegd dat het fijn samenwerken was met haar team. Ze hebben zich menselijk opgesteld. En wij langs onze kant hebben er altijd alles aan gedaan om het verkeer zo vlot mogelijk te laten verlopen.”

Het grote gelijk van de architect

Nog een extra uitdaging: één muur. Meer bepaald de iconische gevel van het oude gebouw. Waar we nu 31 appartementen en één handelspand bouwen, stond vroeger De Manegie. Een gebouw uit 1837 voor de cavalerie in garnizoen. Daarna vervulde het de rol van stadsfeestzaal.

“Die gevel, die ene muur, moest blijven. Als eerbetoon aan de geschiedenis van het gebouw. Ik heb vaak op die muur gevloekt”, glimlacht Rik. “Omdat je je werf er letterlijk voor een deel moet rondplannen. Op die locatie al je machines en materialen kwijtraken, is al niet simpel.”

“Maar problemen zijn er om opgelost te worden. Nu het nieuwe gebouw stilaan zijn definitieve vorm krijgt, moet ik toegeven dat het eindresultaat – dat oude versus het nieuwe – er geweldig uitziet. De architect heeft meer dan gelijk gekregen.”

Bisnummer voor bouwteam

Die architect is Danny Windmolders, zaakvoerder van architectenbureau FCS. “Na een project in Alken was dit onze tweede samenwerking met Steps en FCS”, vertelt Rik “We kregen dus opnieuw het vertrouwen. Danny bewijst dat je als architect tegelijk kan meedenken met klant én aannemer.”

“Wij langs onze kant bewaken dan weer het rendement voor Steps én de visie van Danny op het project. Zo ontstaat er een sterke driehoek aannemer-architect-ontwikkelaar. Dit team werkt gewoon”, besluit Rik. “We zijn nu opnieuw aan het tellen voor FCS. Dus ik denk dat ik mag zeggen dat we na Alken, samen opnieuw een mooi project hebben gemaakt hier in Sint-Truiden.”

Copyright afbeeldingen: Steps Real Estate