In juli 2022 gaan de aannemers op onze werf twee weekends muzikaal genieten. Want het project Parkview ligt op wandelafstand van provinciaal recreatiedomein De Schorre. De thuisbasis van festival Tomorrowland.

Meesterwoning wordt Silvertop

Waar vroeger een steenbakkerij stond, bouwen we aan 75 appartementen en commerciële ruimtes, verspreid over vier verschillende blokken. Met in het midden Silvertop, dat 9 exclusieve lofts huisvest. Een knipoog naar de grandeur van de vroegere meesterwoning: het grote huis van de directeur te midden van de bescheiden arbeiderswoningen.

overzicht parkview boom

“Het project is eigenlijk een klein dorp”, begint projectleider Erwin. “Een dorpskern op zich. Met in het midden Silvertop en daarrond drie gebouwen van 12, 24 en 30 appartementen. Inclusief een eigen supermarkt.”

Maar zover zijn we nog niet. Anno eind 2021 zijn we nu bezig aan de funderingswerken. De beginfase dus. Al was het bouwrijp maken van het perceel al een aaneenschakeling van uitdagingen.

Vraagteken van 16.000 kubieke meter

“We hebben serieus ons best moeten doen om op schema te blijven”, vertelt Erwin. “In de oorspronkelijke opmetingen stond dat we 10.000 kubieke meter moesten afgraven en zeven. Toen we in de voorbereiding zelf gingen opmeten, kwamen we aan 16.000.”

parkview boom luchtbeeld

“Ook de plaats waar we die grond gingen stockeren, is langer dan verwacht een vraagteken gebleven. Ontwikkelaar Amanu deed zijn best, maar het bleef maar aanslepen. Daarom hebben wij onze klant daarin ondersteund. En zijn we mee aan tafel geschoven. Met twee kan je harder trekken aan dat ene touw. Voor mij als projectleider is het vanzelfsprekend dat je als aannemer die extra moeite doet. Ik denk dat Amanu dat wel kan appreciëren.”

Riolering. Véél riolering.

“Tijdens het afgraven zijn we dan op een derde uitdaging gestoten: de riolering. Uit oude plannen bleek dat er leidingen onder het gebouw zaten. Maar er was geen 100% zekerheid hoe accuraat die plannen nog waren. Aan ons om dat allemaal in kaart te brengen.”

“Het werd al snel duidelijk dat het netwerk veel omvangrijker en complexer was dan eerst gedacht. En dat veel van die leidingen nog actief waren. Én dat ze van twee verschillende beheerders waren. Vrij vertaald: een oplossing zou wel even op zich laten wachten.

historisch beeld locatie parkview boom

“Dat was een tegenvaller, ja. En eigenlijk is dat een probleem dat contractueel gezien niet aan ons is om op te lossen. Maar wij zijn niet het type aannemer dat snel de juridische toer opgaat. Wij zoeken constructieve oplossingen. Het is belangrijk dat de werf nooit stilligt en voor iedereen het verachte rendement wordt gehaald”, vertelt Erwin.

“Hier zijn we samen met Pidpa en Aquafin tot een tussenoplossing gekomen. Een tussenoplossing die de klant enerzijds de tijd geeft om tot een goede definitieve oplossing te komen. En anderzijds mij als projectleider de kans geeft om verder te werken”, besluit Erwin. “Zodat we nu verder kunnen naar de volgende fase.”

Copyright afbeeldingen: Amanu-Invest