de hessel in herselt overzicht groendak

De beste planning voor alle partijen

“Op het gebied van planning waren hier enkele grote uitdagingen”, zegt projectleider Chris. “Met 32 appartementen, 2 penthouses en een winkelruimte van 3300 m² is dit een van onze grotere projecten en dat maakt de puzzel iets ingewikkelder. We besloten dan ook om een extra werfleider en kraanoperator in te schakelen om alles mee in goede banen te leiden.”

“De winkelruimte in dit project vormt een extra uitdaging. De deadline in retailprojecten is heilig”, zegt Chris. “De ruimte is casco verkocht aan Delhaize. Dat wil zeggen dat onze deadline voor het wind- en waterdicht opleveren van de bouw ook het moment is dat de teams van Delhaize beginnen met de winkelinrichting. Dan zitten we met 2 aannemers op hetzelfde project, dezelfde parking, dezelfde elektriciteits- en watervoorzieningen. Dat zou natuurlijk geen ideale situatie zijn. Beide teams willen namelijk zo snel mogelijk vooruit, en lopen elkaar dan misschien een beetje onder de voeten.”

“Om dat scenario te vermijden, plannen we om de oplevering wind- en waterdicht in dat deel een drietal maanden sneller klaar te hebben. Zo kunnen we daar het overige werk ook sneller aanvatten en zijn we minder lang met beide teams op dezelfde locatie bezig. Dat verhoogt de efficiëntie voor ons allebei.”

de hessel in herselt delhaize

Tijd besparen is geld verdienen

Een goede planning resulteert in sneller werk en een hoger rendement. “Maar daar stoppen we niet bij Building en Partners”, zegt Chris. “We doen proactief voorstellen met varianten om hetzelfde resultaat te bereiken, maar met een beter rendement. In dit project hebben we zo bijvoorbeeld niet-dragende binnenmuren vervangen door verdiepingshoge panelen. De betonnen muren op het gelijkvloers en eerste verdiep hebben we vervangen door prefabmuren. Beide aanpassingen zijn misschien iets duurder in aankoop, maar besparen ons veel tijd in transport en uitvoering. Waar we normaal 3 weken zouden bezig zijn, zullen we nu op een week tijd klaar zijn.”

Het begin van een langdurige partnership

“De communicatie met zowel de projectontwikkelaar als de architect verloopt zeer vlot en met veel begrip voor elkaars standpunt”, getuigt Chris. “We gaan elkaar dan ook nog vaker tegenkomen. De calculatie van een volgend project waar VIVO² Development en Atrium Architecten ook in betrokken zijn, staat al op de planning. We hopen dit natuurlijk ook samen te kunnen realiseren. We willen samen evolueren naar een echt bouwteam zodat we de efficiëntie en het rendement nog verder kunnen verhogen. Als de huidige samenwerking de maatstaf is voor de toekomst, staan er ons nog mooie projecten te wachten.”

Hier vind je nog meer foto’s van dit project