Bij Building & Partners dragen we veiligheid hoog in het vaandel. De veiligheid van onze mensen komt op de eerste plaats. Iedereen draagt daar met veel plezier aan bij, van directie en bedienden tot arbeiders en onderaannemers. Helaas is het niet vanzelfsprekend om een werf op een veilige manier te beheren. Er komt veel bij kijken. Daarom ontdekt u in dit artikel hoe we bij Building & Partners de ‘Walk of Safety’ wandelen.

Hoe garandeert een preventieadviseur veiligheid op de werf?

“Als preventieadviseur begeleid ik de interne preventiedienst om onze missie te vertalen naar actie.” aldus Erna. “Onze preventiedienst heeft een strategisch plaatsje gekregen naast het magazijn, zodat collega’s snel en gemakkelijk kunnen langskomen met vragen of bezorgdheden. Dit bevordert de communicatie tussen de collega’s en de preventiedienst, en daarmee begint het: goede, duidelijke communicatie over veiligheid.”

De taken van de preventiedienst zijn zeer gevarieerd, maar bevatten een grote verantwoordelijkheid: “Als VCA-gecertifieerd bedrijf beoordelen we iedere onderaannemer die actief is op onze werven. We hechten veel belang aan de band die we hebben met alle aannemers. Natuurlijk brengen we regelmatig een bezoek aan onze werven, maar dat is slechts een deel van het takenpakket. Daarnaast ontfermt een preventiedienst zich ook over:

  • Het schrijven van veiligheidsinstructiekaarten.
  • Het opstellen van procedures voor het VCA-certificaat.
  • Het (laten) uitvoeren van audits.
  • Het organiseren van toolboxmeetings.
  • Het plannen van opleidingen.

Veiligheid op de eerste plaats: “Wat moet, dat moet.”

Veiligheid is geen hype of trend. Het is een basisbehoefte als mens. “In de bouwsector zijn er bepaalde normen en wetgeving van kracht en het is in ons voordeel om die te volgen. Wat moet, dat moet.”

Bij Building & Partners doen we meer dan enkel de procedures volgen van ons VCA-certificaat. Zo organiseren we ‘safety days’, korte, algemene opleidingen rond veiligheid. Beroepen met een verhoogd risico volgen daarnaast meerdaagse opleidingen, afhankelijk van de achtergrond van de werknemer.

De ‘Walk of Safety’-sterren

Belonen is een efficiënte manier om veiligheid te stimuleren op de werf. Daarom reiken we regelmatig onze ‘Walk of Safety’-sterren uit aan collega’s die uitblinken op vlak van veiligheid. De ontvanger krijgt een speciaal plaatsje in de centrale doorgang van het gebouw. Zo worden positieve verdiensten in de kijker gezet.

Op zoek naar een bouwteam voor uw project?

De aandacht voor veiligheid in onze bedrijfscultuur zorgt ervoor dat Building & Partners uw project efficiënt en correct tot een goed einde kan brengen.

Neem hier contact op en vertel ons over uw plannen.